Siirry sisältöön

Verkkosivujen saavutettavuus – Opas perusteisiin

Saavutettavuus on avaintekijä, kun suunnittelet verkkosivuja, jotka ovat yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Mutta mitä saavutettavuus oikeastaan tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja kuinka sitä toteutetaan käytännössä? Nyt perehdytään saavutettavuuden perusperiaatteisiin, WCAG-ohjeistuksiin sekä siihen, miten saavutettavuus tulee huomioida verkkopalveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Mitä saavutettavuus tarkoittaa?

Saavutettavuudella tarkoitetaan sananmukaisesti sitä, että verkkosivujen sisällöt ovat tasavertaisesti ja helposti kaikkien saatavilla.

Sinun saattaa olla helppo lukea verkkosivuston tekstejä, etsiä tietoa, navigoida valikoissa ja klikkailla painikkeita, mutta kaikille netissä surffailu ei ole yhtä sujuvaa. Saavutettavuuden tavoitteena on parantaa yhdenvertaisuutta ja edistää sitä, että kaikki voivat käyttää verkkopalveluita ilman ongelmia – myös he, jotka kärsivät rajoitteista esimerkiksi näkemisessä, lukemisessa tai tekstin hahmottamisessa.

Saavutettavuus on siis kuin verkkopalvelun esteettömyyttä. Saavutettavaa verkkosivustoa on helppo katsella, selata ja lukea.

Saavutettavuuden päätavoitteena on varmistaa, että:

  • verkkosivujen sisällöt toistuvat erilaisilla päätelaitteilla oikein
  • verkkosivuja voidaan käyttää avustavilla teknologioilla
  • erilaisista toimintarajoitteista kärsivät käyttäjät voivat käyttää sivuston toimintoja ja päästä sisältöön käsiksi

Miksi saavutettavuus on tärkeää?

Seikkailet turhautuneena sisältöviidakossa ja harhailet valikoissa, eikä oikeaa informaatiota, painiketta tai yhteystietoa löydy sieltä, missä olettaisit sen olevan. Tiedät varmasti tunteen siitä, kun et löydä verkkosivuilta etsimääsi.

Saavutettavuus parantaa käyttökokemusta ja helpottaa tiedon löytämistä sivustolla – ja palvelee siis näin ollen meitä ihan kaikkia. Erityisesti ihmisryhmät, joilla on toimintarajoitteita, kärsivät verkkopalvelun heikosta saavutettavuudesta. Esimerkiksi iäkkään, lukihäiriöisen tai näkövammaisen voi olla hankala käyttää sivustoja, joilla tieto ei ole loogisesti jäsenneltyä tai värien kontrasti on alhainen.

Suomessa saavutettavuuden parantamista tarvitsee arvion mukaan yli miljoona ihmistä. Voit lukea aikaisemmasta blogiartikkelistamme lisää siitä, kenelle saavutettavuudesta on hyötyä. (Lyhyesti: kaikille meille.)

Saavutettavuudesta on myös etuja hakukonelöydettävyyden kannalta: toimiva sivusto- ja sivurakenne, hyvät linkit ja tasapainoiset tekstikappaleet ovat myös algoritmien mieleen.

Saavutettavuusdirektiivi koskee julkishallinnon verkkopalveluita ja mobiilisovelluksia

Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivin tarkoituksena on asettaa saavutettavuudelle minimivaatimuksia ja valvoa julkishallinnon verkkosivujen ymmärrettävyyttä, toimintavarmuutta, hallittavuutta ja havaittavuutta. Säädöksen tavoitteena on tehdä julkisista palveluista saavutettavia myös sellaisille käyttäjille, joilla on erilaisia toimintarajoitteita.

Saavutettavuusdirektiivi koskee paitsi julkisen hallinnon verkkopalveluita, myös julkista rahoitusta hyödyntäviä toimijoita – eli esimerkiksi pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja erilaisia järjestöjä. Direktiivin virallinen nimi on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2016/2102 (Public Sector Web Accessibility Directive). Suomessa saavutettavuusdirektiivi on sisällytetty kansalliseen lainsäädäntöön ja digipalvelulaki astui voimaan vuonna 2019. Aluehallintovirastot (AVI) valvovat vaatimusten noudattamista.

Vuonna 2025 digipalvelulakia muovataan, ja saavutettavuusvaatimukset laajenevat todennäköisesti koskemaan yhä useampia verkkopalveluita.

Vaikka organisaatiosi ei vielä kuuluisikaan niiden joukkoon, joiden on noudatettava velvoitteita, on kaikkien verkkopalveluita tarjoavien syytä kiinnostua saavutettavuudesta viimeistään nyt. Kesästä 2025 alkaen digipalvelulakia aletaan soveltaa esimerkiksi myös kuluttajaverkkokauppoihin. Uusimpiin digipalvelulain muutoksiin voit tutustua täällä.

Mikä ihme on WCAG?

Poutapilven työntekijä työskentelemässä työpisteellään.

EU:n direktiivi ja digipalvelulaki velvoittavat siihen, että verkkosivujen ja mobiilisovellusten tekemisessä noudatetaan WCAG-saavutettavuusohjeita (Web Content Accessibility Guidelines).

WCAG-saavutettavuusohjeet antavat selkeät ja tarkat ohjeet sille, mitä saavutettavuus käytännössä tarkoittaa ja mikä on saavutettavuudelle riittävä taso.

WCAG-saavutettavuusohjeissa on kolme eri tasoa: A-, AA- ja AAA-kriteerit.

Julkishallinnon verkkopalveluiden tulee täyttää vähintään AA-tason vaatimukset. Muiden sivustojen kehittäjät voivat itse päättää, minkä tason mukaisen verkkopalvelun haluavat luoda.

WCAG-ohjeistus on jaoteltu käsittelemään neljää eri periaatetta, jotka ovat havaittavuus, hallittavuus, ymmärrettävyys ja toimintavarmuus. Nämä seikat ovat siis saavutettavuuden osatekijöitä.

Suomessa voimassa oleva digipalvelulaki velvoittaa tällä hetkellä täyttämään yhteensä 49 eri WCAG 2.1 -ohjeistuksen kriteeriä, AA-tason mukaisesti.

Poutapilven työntekijä työskentelemässä työpisteellään.

WCAG 2.2 -ohjeistus sisältää muutamia uusia kriteerejä, joiden avulla saavutettavuutta voidaan edistää entistä paremmin. WCAG 2.2 -kriteerit eivät kuitenkaan ole vielä osana lainsäädäntöä.

>> Täällä voit tutustua uusimpiin WCAG-ohjeiden muutoksiin hieman tarkemmin.

>> Alkuperäiset, englanninkieliset WCAG 2.2 -ohjeistukset löydät täältä.

Kolme saavutettavuuden osa-aluetta

1. Tekninen saavutettavuus

Teknisellä saavutettavuudella tarkoitetaan sitä, että verkkosivuston lähdekoodi on loogista eikä sisällä virheitä. Tällöin palvelu on responsiivinen ja toimii hyvin eri laitteilla ja selaimilla sekä avustavilla teknologioilla, kuten ruudunlukuohjelmilla.

Saavutettavuuden tekninen osa-alue otetaan huomioon sivustoprojekteissa varmistamalla, että verkkopalvelu täyttää WCAG-ohjeistuksen mukaiset tekniset kriteerit. Tämä tarkoittaa esimerkiksi oikeiden HTML- ja ARIA-merkintöjen käyttöä, jotta apuvälineet osaavat tulkita sivuston sisällön oikein.

Lisäksi saavutettavuutta validoidaan ja testataan, eli sivuston teknistä esteettömyyttä tarkistetaan sekä automatisoiduilla että manuaalisilla työkaluilla.

2. Helppokäyttöisyys

Helppokäyttöinen sivusto sisältää selkeän navigaation, jonka avulla erilaiset toiminnot ja sisällöt on helppo löytää. Esimerkiksi valikot ovat selkeitä, klikattaviin painikkeisiin on helppo osua ja ne vievät loogisesti oikeisiin paikkoihin. Käytännössä voit itsekin arvioida sivuston helppokäyttöisyyttä pohtimalla esimerkiksi sitä, kuinka helppoa sivustolla on liikkua, edetä etsimäänsä kohti ja intuitiivisesti hahmottaa, mitä eri elementeistä ja painikkeista tapahtuu.

Helppokäyttöisellä sivustolla sivut ja toiminnot on nimetty siten, että ne kuvaavat sisältöä tai toimintoa selkeästi.

3. Ymmärrettävyys

Ymmärrettävyys muodostuu esimerkiksi sisällön hyvästä yleiskielestä ja sivuston elementtien sijoittelusta siten, että sivuston ulkoasu näyttää selkeältä. Ymmärrettävyyttä voidaan parantaa esimerkiksi tekstin jäsentelyllä kappaleisiin ja lukuihin, otsikoinnilla ja luetteloilla. Näkyvissä olevan tietomäärän tulisi olla kohtuullinen.

Saavutettavuuden huomioiminen Poutapilven verkkosivuprojekteissa

Saavutettavuus on keskeinen osa jokaisen projektimme suunnittelua ja toteutusta. Varmistamme, että rakentamamme palvelut ovat käytettävissä kaikilla laitteilla, kaikissa tilanteissa.

Moni saattaa luulla saavutettavuuden olevan rajoittava tekijä verkkosivujen suunnittelulle. Näin ei kuitenkaan ole: saavutettavuus ei sulje pois sivuston inspiroivuutta, innostavuutta tai uusien elementtien tai uuden brändin käyttöönottoa.

Saavutettavuus on meille enemmän kuin pelkkä vaatimus – se on lupaus siitä, että kaikki käyttäjät voivat kokea palvelumme esteettömästi ja vaivattomasti, riippumatta taidoistaan tai käyttämistään laitteista.

Verkkosivutoteutuksissa tuemme asiakkaitamme saavutettavuuden toteutumisessa suunnittelun, visuaalisuuden ja teknisen toteutuksen osalta. Asiakkaan vastuulla ovat erityisesti verkkosivuston sisältöön, päätöksentekoon ja saavutettavuuden ylläpitoon liittyvät asiat. Vastuu saavutettavuuden kokonaisuudesta säilyy aina verkkopalvelun omistajalla.

Vaikka vastuu on viime kädessä asiakkaalla, asiantuntijamme konsultoivat, auttavat ja tukevat asiakkaitamme projektin aikana, jotta saavutettavuus varmasti huomioidaan kaikilla tarvittavilla osa-alueilla. Ehdotamme saavutettavia ratkaisuja, tunnistamme riskejä ja tarkistamme ja tarkastelemme kokonaisuutta kriittisesti jokaisessa projektin vaiheessa. Tarjoamme tarvittaessa esimerkiksi asiakkaan sisällöntuottajille ohjeistusta ja koulutusta siihen, miten saavutettavaa sisältöä tuotetaan ja julkaistaan. Asiantuntijoillamme on saavutettavien verkkopalveluiden tuottamisesta pitkä kokemus, ja tiimissämme työskentelee useita saavutettavuudessa sertifioituja asiantuntijoita.

Seuraavassa artikkelissa paneudumme lisää saavutettavuuden huomioimisen vastuisiin.
saavutettavuus työpaja

Suositeltu artikkeli:

Saavutettavuusohjeet päivittyivät – WCAG 2.2 on julkaistu

Lue artikkeli
jatkuvan kehittämisen palvelu

Suositeltu artikkeli:

Jatkuva kehittäminen – käyttäjäystävällisiä ja aikaa kestäviä verkkosivustoja

Lue artikkeli