Poutapilvi | Tutustu kiinnostaviin töihimme
Siirry sisältöön

Yhdistämme palvelun ja käyttäjän

Tutustu kiinnostaviin töihimme

Nuoli -ikoni
Poutapilven työntekijä vaeltaa kallioisella rannalla auringon noustessa.
Suomen ympäristökeskuksen tutkimusalus Aranda.

Suomen ympäristökeskus

Itämeri tutuksi pintaakin syvemmältä

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Itämeri tutuksi pintaakin syvemmältä

Suomen ympäristökeskus eli SYKE on monialainen tutkimus- ja asiantuntijalaitos, jonka tärkein tehtävä on ratkaista yhteiskunnan polttavimpia ympäristökysymyksiä. Rakensimme yhteistyössä SYKE:n ja 8 muun meritietoa tuottavan laitoksen kanssa verkkopalvelun, joka kokoaa yhteen kaiken tiedon suomalaisesta merentutkimuksesta. Lue lisää upeasta projektistamme! 

Meriaiheinen tieto kerättiin yhteen digitaaliseen verkkopalveluun

Itämeri.fi-portaalia lähdettiin rakentamaan käyttäjälähtöisesti saavutettavuus ja sisältö edellä, sillä ne ovat meillä Poutapilvellä kaiken tekemisen lähtökohtana. Vastuullamme oli sisältöstrategian, käyttöliittymän ja ulkoasun suunnittelu asiakkaan vision mukaisesti. Lisäksi vastasimme palvelun prototyypin sekä verkkosivuston front–end-koodauksesta. Lisäksi toimimme projektissa SYKE:n ja teknisen toteuttajan konsulttina. 

Itämeri on nyt kaikkien ulottuvilla

Lopputuloksena syntyi lähes 10 yhteistyökumppanin panostuksella portaali, joka innostaa tutustumaan suomalaiseen merentutkimukseen ja Itämereen helposti ja lähestyttävästi. Palvelu sisältää ajantasaista tietoa Itämeren tilasta ja tutkimuksesta sekä huomattavan määrän opiskelumateriaalia eri koulutusasteille aina alakouluista lukioon. Lähde sinäkin tutkimusmatkalle ainutlaatuiselle Itämerelle!

Nuoli -ikoni

Pidä Saaristo Siistinä ry

Roope-kartan avulla vesillä liikkuminen on nyt entistäkin siistimpää

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Roope-kartan avulla vesillä liikkuminen on nyt entistäkin siistimpää

Pidä Saaristo Siistinä ry huolehtii Suomen merialueiden, sisävesien, rantojen ja saariston puhtaudesta. Yhdistyksen tavoitteena on muun muassa edistää ja löytää ratkaisuja ympäristöystävälliseen vesillä liikkumiseen.

Konkreettisia esimerkkejä PSS ry:n ympäristönhuoltotyöstä ovat esimerkiksi jätepisteet, kuivakäymälät ja imutyhjennyslaitteet. Näitä Roope-palvelupisteitä on lähes 200 ympäri Suomea. Lisätäkseen veneilijöiden tietoisuutta Roope-palvelupisteistä PSS ry kutsui meidät apuun suunnittelemaan Roope-karttaa – ja mehän vastasimme! 

Roope-kartta suunniteltiin veneilijän toiveet edellä

Keinuvassa veneessä ei ole aikaa – eikä varmasti haluakaan – kaivaa esiin läppäriä ja alkaa yhdistää tietokonetta verkkoon. Tämä olikin koko projektin kantava ajatus, nimittäin suunnitella mobiilikäyttöinen karttapalvelu, josta veneilijä voi tarkistaa itseään lähinnä olevan imutyhjennyspaikan tai jätepisteen vaivattomasti.

Karttapalvelun tekniseksi toteutustavaksi valittiin ns. headless React/Wordpress. Tämä tarkoittaa sitä, että itse sivusto on Reactilla toteutettu PWA (Progressive Web App) web-sovellus, jonka käyttäjä voi tallentaa älypuhelimensa aloitusruudulle muiden mobiilisovellustensa joukkoon. Palvelun ylläpito on helppoa ja vaivatonta WordPressin avulla.

Käyttäjälähtöisesti suunnitellussa Roope-kartassa on paikannus, jonka päällä ollessa kartta näyttää veneilijälle tämän sijainnin ja lähimmät palvelupisteet. Enää veneilijän ei siis tarvitse suunnistaa pitkin Saimaata tai saaristoa toimivaa septiasemaa etsien.

Tutustu Roope-karttaan ja hyödynnä sen palvelut – niin mekin aiomme tehdä seuraavan kerran vesille lähtiessämme! 

Nuoli -ikoni
Sairaanhoitaja seisoo selin kameraan stetoskooppi kädessä.

Sairaanhoitajat

Sairaanhoitajien työ näkyväksi

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Sairaanhoitajien työ näkyväksi

Sairaanhoitajaliiton tavoitteena on edistää ammattikuntansa arvostusta tekemällä sairaanhoitajien työstä näkyvämpää. Myös jatkuvasti pinnalla olevien työhyvinvoinnin ja jaksamisen edistäminen kuuluvat liiton tehtäviin. Sairaanhoitajiin kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista, jotka työskentelevät sairaanhoitajina, terveydenhoitajina, kätilöinä ja ensihoitajina (AMK). 

Suunnittelimme sisällön vastaamaan käyttäjän tarpeisiin

Sairaanhoitajien vanhaan verkkosivustoon oli vuosien saatossa kertynyt huomattava määrä sisältöä, jota käyttäjän oli vaikea löytää ja hallita. Sivusto kaipasi kokonaisvaltaista päivitystä niin sisällön, ulkoasun kuin rakenteenkin osalta. 

Tavoitteena oli suunnitella uudelle verkkopalvelulle mahdollisimman käyttäjälähtöiset sisällöt ja navigaatio. Hyödynsimme palvelumuotoilun keinoja ja työpajamuotoista yhteiskehittämistä tavoitteeen saavuttamiseksi. Työpajoissa järjestimme sisällön uudelleen, karsimme siitä osan pois ja koulutimme liiton sisällöntuottajia verkkokirjoittamisen saloihin. Lisäksi suunnittelimme palvelulle selkeän käyttöliittymän ja visuaalisen ilmeen, jotka tekevät palvelun käyttämisestä helppoa ja visuaalisesti kiinnostavaa.

Twitterissäkin kiitosta saanut verkkopalvelu on uudistuksen myötä käyttäjäystävällinen ja tarvittava tieto on helposti löydettävissä.

Nuoli -ikoni

Oriveden kaupunki

Ylellistä väljyyttä ja oivallista olotilaa

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Ylellistä väljyyttä ja oivallista olotilaa

Kunnan verkkopalvelun uudistaminen on aina iso projekti. Kyseessä on oikeastaan aina laaja, sadoista sivuista koostuva sivusto. Yleinen ongelma on kuitenkin se, että käyttäjät eivät vain löydä etsimäänsä tietoa. Mistä tämä johtuu? Kuntien viestintä on usein organisaatiolähtöistä. Kuntien tehtävänä on kertoa palveluistaan kuntalaisille, mutta viestinnästä paistaa usein liikaa kunnan organisaatiorakenne sekä byrokraattisuus. Nämä aiheuttavat sen, että sivuston käyttäjä ei a) löydä tietoa tai b) ymmärrä lukemaansa. Oriveden kunta halusi pureutua tähän ongelmaan.

Sivuston näkökulma vaihdettiin organisaatiosta asiakkaaseen

Tätä lähdettiin pohtimaan järjestämissämme työpajoissa, joissa pyöriteltiin niin kohderyhmiä, rakennetta kuin käyttöliittymän tarpeita. Lopulta päädyttiin kolmeen pääkohderyhmään: asukkaat, matkailijat ja yrittäjät. Nämä loivat pohjan sivuston rakenteelle. Sivusto toteutettiin WordPress-julkaisujärjestelmällä, joka oli kaupungin väelle uusi mutta helposti omaksuttava tuttavuus. Lopputulos huokuu Oriveden sloganin mukaisesti ylellistä väljyyttä sekä käyttäjän oivallista olotilaa: asiat löytyvät nyt helposti ja ymmärrettävästi!

Nuoli -ikoni
Niemen muuttopalvelun henkilökuntaa.

Niemi®

Suomen tunnetuin muuttopalvelu

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Suomen tunnetuin muuttopalvelu

Niemi on se muuttopalvelu, jonka punaiset autot tunnistaa helposti katukuvasta. 100 % uusiutuvalla polttoaineella kulkevat autot muuttavat yksityishenkilöitä ja yrityksiä Suomessa ja ulkomailla. Niemen muuttopalvelu on kriittinen osa monen yksityishenkilön arkea sekä yrityksen liiketoimintaa.

Verkkopalvelu ja -kauppa yhdessä tekevät muuttamisesta helpompaa

Niemen verkkopalvelu-uudistuksen taustalla oli tarve helpottaa heidän asiakkaidensa elämää muuttoon liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa. Tämän pohjalta suunnittelimme verkkopalvelun, jossa muuttaja voi tehdä tarjouspyynnön suoraan verkossa sekä ostaa tarvitsemansa muuttotarvikkeet Niemen verkkokaupasta – toisin sanoen hoitaa kaikki muuttoon liittyvät asiat samalla kertaa! 

Sujuva verkkopalvelu varmistaa myös, että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä koko muuton ajan. Ei siis taida olla ihme, että 98,1% muuttajista suosittelee Niemeä.

Nuoli -ikoni
Hävittäjä nousee lentoon pilvien keskeltä.

Puolustusministeriö

Pitkäjänteistä kumppanuutta

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Pitkäjänteistä kumppanuutta

Puolustusministeriö vastaa Suomen kansallisesta puolustuspolitiikasta ja turvallisuudesta sekä niihin liittyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä. 

Me olemme Poutapilvellä tehneet puolustusministeriön kanssa jo lähes 20 vuotta yhteistyötä. Näihin vuosiin on mahtunut  verkkosivujen ohella niin ministeriön intranetin kuin erilaisten hankesivustojen tekemistä.

Teknologia ja tietoturvallisuus edellä

Parhaillaan suunnittelemme ministeriölle uutta ja entistä ehompaa verkkopalvelua, joka ei petä (jatkossakaan) tiukimmassakaan tilanteessa; tästä pitävät huolen mittavat tekniset ratkaisut. Puolustusministeriön sivujen tulee olla ehdottoman tietoturvalliset, ja se on meilläkin kaiken tekemisen lähtökohtana.

Tälle projektille haasteita luo mahtipontisen laaja sisältö. Onneksi meiltä saa juuri tähän sopivaa sisällöntuotannon tukea: autamme organisoimaan kirjoitustyötä ja tekemään sisällöstä käyttäjille toimivaa. 

Nuoli -ikoni
Turun satama ja Aurajoen suisto.

Port of Turku

Viiden tähden verkkopalvelu viiden tähden satamalle

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Viiden tähden verkkopalvelu viiden tähden satamalle

Turun satama on täyden palvelun logistiikkakeskittymä niin rahti- kuin matkustajaliikenteellekin. Sen läpi kulkee päivittäin jopa 9000 matkustajaa, eivätkä rahtitonnit niille ainakaan häviä! Kun ajalla on merkitystä risteilijälle tai toimitustaan odottavalle, Turun satama vastaa haasteeseen –  ja onnistuu siinä erinomaisesti. 

Integraatioilla olennainen tieto päivittyy reaaliaikaisesti

Jo yhteistyömme alussa oli selvää, että suunnittelemme satamalle verkkopalvelun, joka huomioi kaikki sen käyttäjäryhmät – vanha sivusto kun ei juurikaan palvellut matkustajaliikennettä tai Turun kaupungin ja sataman yhteistyötä.

Käyttäjälähtöisyys edellä rakensimme satamalle verkkopalvelun, josta on hyötyä kaikille sataman toimijoille sekä heidän asiakkailleen. Palvelulle ideoitiin myös vaikuttava visuaalinen ilme. Teknologisen lisämausteen palveluun tuovat kaksi integraatiota, joista toinen raportoi reaaliaikaisesti merisäästä ja toinen kaikkien satamassa olevien laivojen saapumisesta tai lähtemisestä.

Luontaisena jatkumona hyvin sujuneelle projektille suunnittelimme Aboard-satamalehden perinteisestä paperilehdestä digitaalisen version. Uudistuksen myötä kaikki olennainen tieto, joka satamaan liittyy, on nyt yhtenäinen digitaalinen palvelukokonaisuus.

Nuoli -ikoni
Palomies työasussaan ja kypärä päässä, taustalla leijailee savua.

Erillisverkot

Turvallisuus ennen muuta

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Turvallisuus ennen muuta

Erillisverkot on valtion yritys, joka varmistaa, että eri turvallisuustoimijat poliisista pelastulaitokseen ja puolustuksesta sosiaalisektoriin voivat toimia tehokkaasti tilanteesta ja olosuhteista riippumatta. Erillisverkkojen tavoitteena on tehdä Suomesta edelläkävijä turvallisuustoimijoiden yhteistyössä.

Sisältöstrategia korostuu, kun yhdistetään useita verkkopalveluita

Erillisverkot kaipasi apuamme erityisesti viestinsä selkeyttämisessä. Emoyhtiön lisäksi yrityksellä on useita tytäryhtiöitä, jotka ylläpitävät turvallisuustoimijoille tärkeitä verkkoja, mikä ei käynyt vanhalla sivustolla selkeästi ilmi. Tavoitteena oli rakentaa palvelu, joka tarjoaa kattavasti tietoa kaikista Erillisverkkojen palveluista ja tarvittaessa ohjaa käyttäjän oikeaan paikkaan pääsivustolta tytäryhtiöiden palveluihin. 

Viiden eri verkkopalvelun yhdistäminen yhdeksi kokonaisuudeksi vaati tiimiltämme huomattavasti sisältöstrategista osaamista. Rakensimme palvelun niin, että käyttäjälle syntyy selkeä kuva Erillisverkoista ja sen palveluista. Sisältöä täydentämään suunnittelimme visuaalisen ilmeen, joka nostaa esiin turvallisuustoimijoita ja Erillisverkkojen merkitystä heidän työssään. 

Sittemmin mutkaton yhteistyömme on jatkunut useiden erityistarpeisiin suunniteltujen verkkopalvelujen muodossa. Näitä ovat muun muassa Virve ja Johtotietopankki.

Nuoli -ikoni
Mies halaa hymyillen autoaan.

K1 Katsastus

Hyvän mielen katsastusta

Tutustu työhön Sulje työ
Sulje

Hyvän mielen katsastusta

Katsastus on jokaiselle autoilijalle tuttu pakollinen paha, jolta ei voi välttyä. Siitä voi kuitenkin tehdä miellyttävää esimerkiksi K1 Katsastuksen helppokäyttöisen verkkopalvelun avulla – eikä siitä ainakaan ole haittaa, että palvelu saa hyvälle tuulelle. K1 Katsastus on luottanut osaamiseemme jo vuodesta 2009.

Rento ja hauska sisältö saavat käyttäjän palaamaan yhä uudelleen

Katsastusta tarjoavien yritysten tehtävä on yksinkertainen: tarkistaa, että ajoneuvo täyttää liikennekäyttöön vaadittavat kriteerit. Palvelun samankaltaisuudesta johtuen halusimme tehdä selvän eron K1 Katsastuksen ja sen kilpailijoiden välille. Suunnittelimme verkkopalvelun, joka on paitsi visuaalisesti hauska, myös käytettävyydeltään viimeiseen asti hiottu ja sen vuoksi miellyttävä käyttää.

K1 Katsastuksen verkkopalvelun katseenvangitsijana toimii etusivun animaatio. Myös muut sisällöt ja tekstit tukevat viestiä katsastuksen helppoudesta ja rentoudesta – vaikka asia on tärkeä, tunnelman ei tarvitse olla niin vakava! 

Verkkopalvelusta löytyy myös jokaisen Suomen K1 Katsastus -aseman tiedot sekä mahdollisuus varata aika samantien ja mahdollisimman helposti. Lisäksi teimme verkkopalveluun integraation, joka päivittää muun muassa katsastuspalveluiden hintoja.

Nuoli -ikoni