Miksi maksaisin ylläpidosta?

10.4.2015

Joskus kuulee ihmeteltävän, minkä vuoksi kertaalleen tehdystä webbipalvelusta pitää maksaa ylläpitomaksuja. Jos palvelu ja alusta ovat valmiit, mihin enää tarvitaan ohjelmoijia? Sähköä tietysti tarvitaan palvelimiin, mutta mitä muuta? Poutapilvessäkin useampi henkilö paiskii töitä, josta ei synny näkyvää jälkeä tai mainittavaa firman uutiskirjeisiin. Mitä nämä näkymättömät koodarit oikein tekevät?

Vaikka webbipalvelu olisi kuinka hienosti ja hyvin tehty, niin vääjäämätön tosiasia on, että maailma ympärillä muuttuu ja palvelu alkaa vanhentua heti julkaisupäivän jälkeen. Webbipalvelu sisältää läkähdyttävän määrän erilaisia ohjelmistoja, ohjelmointikieliä, kirjastoja ja siirtoprotokollia. Heti kun jostain verkon tai ohjelmiston osasta löytyy bugi, niin näkymättömälle koodarille se tarkoittaa kiireistä aikaa. Isoimmat ongelmat kuten vaikkapa Shellshock tai Heartbleed, uutisoidaan valtamediassakin, mutta lisäksi pienempiä ja paikallisia yhteensopivuusongelmia ja vikoja paikataan kaikessa hiljaisuudessa.

Mitä nämä näkymättömät koodarit oikein tekevät?

Paitsi että hakkerit yrittävät rikkoa järjestelmiä, niin ohjelmistotalot hämmentävät itsekin soppaa julkaisemalla uusia versioita. Kun vaikkapa Microsoft julkaisee uuden selainversion, niin usein se tarkoittaa meille palvelun päivittämistä. Eihän asiakasta voi vaatia käyttämään vanhoja ja turvattomia selaimia.

Ja vanhenee palvelu sisältäkin päin. Järjestelmä tehdään aina käyttäen useampia ohjelmistoja ja ohjelmointikieliä, mutta nämäkin tuppaavat vanhentumaan. Mikäli järjestelmän koodia ei päivitetä vastaamaan uusia versioita, niin yhtäkkiä ollaan tilanteessa, että palvelun tietoturva muistuttaa reikäjuustoa.

Yritysten mainospuheista huolimatta kaikki palveluntarjoajat ovat tässä samalla viivalla ja joutuvat ratkaisemaan samoja ongelmia. Internet on kaikille yhtä hankala ja nopeasti muuttuva ympäristö. Tämän vuoksi sekä näkyville että näkymättömille koodareille riittää duunia niin kauan kuin bitti liikkuu internetissä.

Ota yhteyttä, ehdota tapaamista tai pyydä tarjous.

Ota yhteyttä