Käyttöliittymästä kilpailuetua

1.10.2015

Käyttöliittymän merkitys sähköisissä laitteissa ja sovelluksissa on kasvanut jatkuvasti. Kasvun myötä on ihmisten tietoisuuteen ja osin arkikieleenkin nousseet käytettävyys ja käyttökokemus vieraskielisine UI ja UX lyhenteineen. Miksi käyttöliittymää sitten pidetään niin tärkeänä ja mitä sillä edes oikeasti tarkoitetaan?

Mikä on käyttöliittymä?

Käyttöliittymällä tarkoitetaan yleisesti jonkin apuvälineen, laitteen tai sovelluksen osaa, jonka avulla sitä käytetään tai sen kanssa ollaan vuorovaikutuksessa. Esimerkiksi kahvikupissa kahva ja kupin reuna josta juodaan. Tietokoneessa hiiri, näppäimistö ja näyttö sekä käyttöjärjestelmän graafiset ikkunat, ikonit, painikkeet, tekstikentät ja tekstit. Jääkaapeissa ovi, kahva, erilaiset lämpötilasäätimet ja sisältä löytyvät hyllyt ja laatikot. Ihmetystä ja ongelmia tulee suurin osa meistä kokee pääasiassa  sähköisten laitteiden ja niiden käyttöliittymien kanssa. Vaikka ei jokaisesta ovestakaan tiedä mihin suuntaan se aukeaa.

Miksi käyttöliittymällä on merkitystä?

Käyttöliittymä on tärkeä, koska sen perusteella muodostetaan suurimmaksi osaksi käsitys laitteen tai sovelluksen käyttökokemuksesta. Käyttökokemuksen perusteella taas useimmat meistä päättävät onko käytetty laite tai sovellus hyvä vai huono.  Käyttäisinkö sitä uudelleen? Ostaisinko sen uudelleen? Suosittelisinko sitä ystävilleni? Oppiiko käytön helposti? Tuntuuko käyttäminen luontaiselta? Saako asiat tehtyä nopean tuntuisesti?

Miksi käyttöliittymä luo kilpailuetua?

Kilpailuetua käyttöliittymästä ja käytettävyydestä saa yksinkertaisesti siksi, että käytettävyys ja käyttökokemus on tuotteen tai palvelun asiakkaille sama asia kuin tuotteen tai palvelun laatu. Kaikki muu tuotteeseen ja palveluun liittyvä on asiakkaille todellisuudessa lähes merkityksetöntä. Käyttöliittymän lisäksi käyttökokemukseen vaikuttavat esimerkiksi ohjeistus käyttöönotossa ja asiakaspalvelu.

Esimerkkejä käyttöliittymän avulla menestyneistä tuotteista

  • Applen iPod –  Nousi ylivoimaisesti menestyvimmäksi mp3-soittimeksi onnistuneen käyttöliittymänsä ansiosta, joka oli huomattavasti yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi kuin kilpailijoilla. Lisäksi käyttökokemukseen vaikutti iPodiin tiukasti liitetty iTunes-musiikkikauppa, jonka avulla myös vähemmän tekniset käyttäjät saivat helposti musiikkia lisättyä iPodeihinsa.
  • Facebook yhteisöpalvelu – Facebookin suosio perustuu osin uudenlaiseen palveluun, mutta menestyksen takana on suurelta osin myös sen yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys.
  • Airbnb majoitusvuokrauspalvelu – Verkkosovelluksen avulla on mahdollista tarjota huoneistoja tai kiinteistöjä vuokralle pääasiassa huvi- tai työmatkailijoille. Vastaavan tyylisiä palveluja on ollut olemassa aiemminkin, mutta Airbnb:n tyylikäs ja yksinkertainen käyttöliittymä on nostanut palvelun isoon suosioon ja menestykseen.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Käyttöliittymien merkitys todennäköisesti vain kasvaa entisestään tulevaisuudessa ja ne tulevat erilaistumaan ja muuttuvat yksinkertaisemmiksi ja luonnollisemmiksi. Kasvavia trendejä tulevat olemaan puhetunnistus ja eleiden liikkeiden avulla toimivat käyttöliittymät. Näistä esimerkkejä ovat Applen iPhonessa käyttämä Siri-puhetunnistus, yleisten vessojen kädenheilautuksella toimivat käsipaperiautomaatit ja Nintendo Wii –pelikonsoli, jonka pelejä ohjataan ohjainta liikuttelemalla ja osin myös liikkeen tunnistavan kameran avulla.

Suomalaisen teollisuus- ja teknologiaosaamisen kannattaisi yhdistää voimansa ja kehittää yhdessä tulevaisuuden tuotteita, joissa käytettävyys ja käyttökokemus nostettaisiin aidosti etusijalle. Riippumatta siitä, onko kyseessä kuluttajille vai yrityksille suunnattu tuote tai palvelu. Insinööriosaamisen lisäksi Suomen tulisi tulevaisuudessa olla tunnettu myös käyttöliittymäosaamisesta. Silloin yhteinen tulevaisuutemme olisi turvattu ja Nokian liikkeelle laittama menestystarinamme saisi pienen notkahduksen jälkeen varmasti jatkoa. Minun on tähän menestykseen helppo uskoa, koska seuraan aitiopaikalta taitavien graafikoidemme ja käyttöliittymäsuunnittelijoidemme työntekoa.

Ota yhteyttä, ehdota tapaamista tai pyydä tarjous.

Ota yhteyttä