Koodaus on kansalaistaito

10.3.2015

Miksi ohjelmointi on tärkeää ja miksi myös tyttöjen pitäisi olla kiinnostuneita siitä?

Oletko tänään ollut tekemisissä koodin kanssa? Tekijänä ehkä et, mutta käyttäjänä melko varmasti! Maailman digitalisoituessa koodilla tuotetut ohjelmistot, pelit, sovellukset ja palvelut työntyvät huomaamatta elämäämme. Harvassa työssäkään enää voi välttyä koodia sisältäviltä tuotteilta tai palveluilta oli kyse sitten hoivatyöstä, opetuksesta tai vaikka maataloudesta. Kärjistäen voisi sanoa, että Suomen tulevaisuus on kiinni koodauksesta. Se on kiinni siitä, miten onnistumme hyödyntämään eri teknologioita hyvinvointimme ja yhteiskuntamme pyörityksessä ja toisaalta luomaan niillä uutta liiketoimintaa tai tukemaan jo olemassa olevaa.

Vaikka koodi on ympäröinyt elämämme hyvin merkityksellisesti, ennakkoluulot ja vääristävät sterotypiat ovat pitäneet tytöt pois tietotekniikan alalta. Koodaus on saatettu mieltää nörttipoikien yksinäiseksi puuhasteluksi tietokoneiden kanssa pimeissä huoneissa Coca-colaa juoden. Maailman ensimmäinen ohjelmoija oli kuitenkin nainen, Ada Lovelace, mutta ala on näistä 1800-luvun ajoista miehistynyt ja sen huomaa myös koulutuksessa; vieläkin ylivoimaisesti suurin osa IT-opiskelijoista on miehiä. Tytöt kuitenkin käyttävät sovelluksia, pelejä ja yhteisöllisiä palveluja paljon, mikseivät he siis olisivat myös suunnittelemassa ja tekemässä niitä?

Rails Girls – ideoiden toteutusta ohjelmoinnin keinoin

Omalta osaltaan muutosta on ajamassa erityisesti naisille suunnatut Rails Girls ohjelmointityöpajat. Rails Girls on Linda Liukkaan ja Karri Saarisen vuonna 2010 perustama ohjelmointitapahtuma tytöille ja naisille ja näitä Rails Girls tapahtumia on järjestetty jo useita satoja ympäri maailman. Työpajat ovat järjestetty vapaaehtoisvoimin ja ovat osallistujille täysin ilmaisia. Rails Girlsin tavoitteena on tarjota työkalut oman verkkosovelluksen toteuttamiseen Ruby on Rails frameworkia eli sovelluskehystä käyttäen ja samalla lisätä yleistä ymmärrystä ohjelmistokehityksestä sekä tehdä siitä tytöille ja naisille helpommin lähestyttävää.

Rails Girls rantautui viime viikonloppuna Turkuun ja Poutapilvi oli mukana tukemassa tätä tapahtumaa. Olin myös itse mukana tapahtumassa osallistujana kehittämässä omaa osaamistani ja tutustumassa tapahtumakonseptiin. Tapahtuma oli hyvin suosittu, yli 90 hakijasta valittiin osallistujiksi 25 innokasta ohjelmointinoviisia. Tunnelma tapahtumassa oli todella rento ja hyvä yhteishenki muodostui jo tapahtuman alkumetreillä. Perjantai-iltana osallistujat asensivat omille tietokoneille työpajaa varten tarvittavat ohjelmistot toisiinsa tutustuen sekä kuohuviiniä ja vaahtokarkkeja nauttien.

”PHP, RoR, HTML, CSS, Apache, MongoDB, MySQL, mistä ihmeestä nyt puhutaan?”

Omaa verkkosovellusta lähdettiin lauantaina toteuttamaan yksityiskohtaisten Rails Girlsin ohjeiden avulla pienryhmissä. Kussakin pienryhmässä etenemisessä auttoi oma valmentaja, joka tsemppasi ja neuvoi sekä samalla myös kertoi tarkemmin sovelluksen toteuttamisen eri vaiheista ja niihin liittyvistä käsitteistä. Työpaja oli toteutettu niin, että näkyviä tuloksia sai aikaan nopeasti ilman ohjelmointikielen ja ohjelmistokehyksen tarkempaa osaamista. Tämä toi osallistujille riemukkaita onnistumisen elämyksiä kun oma verkkosovellus alkoi hahmottumaan jo nopeasti työpajan alussa ja lopputuloksena kukin sai toteutettua oman toimivan sovelluksen.

Oman verkkosovelluksen tekemisen lisäksi meidät tutustutettiin ohjelmoinnin eri käsitteisiin Bentobox-harjoituksen kautta. Ohjelmointiin liittyvät termit PHP, SaaS, RoR, HTML, MongoDB, Apache, CSS, Django, MySQL, nginx löysivät paikkansa konseptuaalisessa mallissa ja lisäksi saimme esittää valmentajille vapaasti kysymyksiä mieltä askarruttavista termeistä tai asioista. Täydellistä ymmärrystä ohjelmoinnista ei toki yhden päivän työpajassa voikaan saavuttaa, mutta tapahtuma antoi varmasti monelle osallistujalle kipinän oppia lisää, mahdollisti verkostoitumisen samanhenkisten ihmisten kanssa ja hälvensi ohjelmointiin liittyviä ennakkoluuloja. Ohjelmointi ei ehkä olekaan niin nörttimäistä vaan ohjelmistoalalla toimiminen voi myös olla ihmiskeskeistä ja luovaa.

Ohjelmointi + tytöt = luovia innovaatioita?

Ohjelmointi tulee oppiaineeksi peruskouluun vuonna 2016 ja tämä Koodi2016-hanke toivottavasti saa tytötkin yhä enenevässä määrin innostumaan aiheesta. Hieman vanhemmat ohjelmoinnista kiinnostuneet voivat opiskella ohjelmointia esimerkiksi Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston MOOC-verkkokursseilla tai omaan tahtiin vapaasti edeten ohjelmointia opettavissa verkkopalveluissa kuten Codecademy.

Kaikista tytöistä ei luonnollisestikaan tarvitse tulla koodareita, mutta ohjelmoinnin hyödyntämismahdollisuuksien ymmärtäminen laajentaa maailmankuvaa ja tarjoaa monipuolisempia uramahdollisuuksia tytöille. Tytöt ja naiset voisivat virkistää ohjelmistoalaa ja tuoda tullessaan mukanaan poikkitieteellisyyttä, erilaisia näkökulmia ja uusia innovaatioita. Me Poutapilvessä toivotamme osaavat naiset tervetulleiksi, teitä tarvitaan täällä tulevaisuudessa!

Ota yhteyttä, ehdota tapaamista tai pyydä tarjous.

Ota yhteyttä