Miksi koodarit roikkuvat puussa?

1.9.2014

Työpaikkaviihtyvyys ja työhyvinvointi ovat tosi muodikkaita pakollisia juttuja. Usein nämä viihtyvyyttä edistävät seikat ovat vain ulkokultaisia pikku tekoja, jottain tarttis tehrä -hengessä. Isokenkäiset keksivät: – Hankitaan toimiston nurkkaan kahvimaatti ja colaa jääkaappiin, niin koodiorjat tikittävät tehokkaammin kellokorttikoneen, nykyisin työajanseurantajärjestelmän, tahtiin!

Mutta mistä siinä meidän mielestämme on todella kyse?

Työpaikkaviihtyvyys ja työhyvinvointi ovat tosi muodikkaita juttuja. Kaikilla firmoilla on ne, ainakin paperilla. Se on sellaista pakollista sanahelinää, joka kuuluu uudenaikaisen yrityksen imagoon.

Sellainen ei ole aitoa työympäristön parantamista. Nähdäkseni viihtyvyys on jotain perustavanlaatuista ja kokonaisvaltaista. Sen on noustava työpaikan perimmäisestä asenteesta hoitaa ja järjestää asioita. Mielestäni meillä Poutapilvessä on hyvin.

Itsenäisyys ja tarkoitus

Suomessa syksyllä 2013 vieraillut yhdysvaltalainen motivaatiotutkija Daniel Pink puhui käsitteistä autonomy, mastery ja purpose. Hän pitää näitä kolmea tärkeimpinä työpaikkaviihtyvyyden tekijänä, kun on kyse työstä, jossa täytyy luoda ja tuottaa jotain ainutlaatuista – kuten me teemme.

Autonomy tarkoittaa itsenäisyyttä ja vapautta ja mastery hallintaa ja määräysvaltaa. Tuotteliaalla ja luovalla työntekijällä on pakko olla nämä, jotta hän todella pystyy ammentamaan itsestään ajatuksia ja energiaa työtehtävänsä hyväksi. Se tarkoittaa vaikutusvaltaa omiin työtapoihin, työvälineisiin ja työaikoihin. Se tarkoittaa ilmapiirin vapautta antaa omia ajatuksia ja kyseenalaistaa vanhoja toimintamalleja.

Itsenäisyys motivoi. Ihminen on tuottelias, kun hän on yksilö eikä koneen osa. Se ei kuitenkaan yksin riitä. On oltava myös tarkoitus ’purpose’. Se tarkoittaa käsitystä siitä, mitä, kenelle ja miksi ollaan tekemässä. Jokaisen tekijän on nähtävä tarkoitus ja päämäärä voidakseen olla motivoitunut. Olisi kurjaa olla vain hammasratas, joka pyörii tietämättä, miksi pyörii.

Tilastokeskuksen julkaisu Työolojen kolme vuosikymmentä kertoo: ”Työn itsenäisyys ja vaikutusmahdollisuudet ovat olleet tärkeitä asioita työelämän tutkimuksessa. Niitä on pidetty muun muassa sellaisina työn piirteinä, jotka voivat auttaa vaativissakin olosuhteissa selviytymisessä.”

Suomessa on yleisesti huomattu itsenäisyyden, hallinnan ja tarkoituksen tärkeys työviihtyvyyden kannalta. Me haluamme olla mukana nostamassa niitä tyytyväisyystilastokäyriä.

Mikäs toi Flowpark oli?

On meillä itsenäisyyden ja päämäärätietoisuuden lisäksi muutakin kivaa. On viihtyisät työtilat hyvällä paikalla, rajattomasti kahvia, kiva porukka, oma sauna, perjantai-iltoja, takkatulen loimua, mautonta ja maukasta huumoria, torkkusohvia ja keinutuoli.

Välillä aina tempaistaan itsemme ulos, kerätään roskia rannoilta (Siisti Biitsi), roikutaan Flowparkissa, pyöräillään, melotaan, nauretaan teatterissa, snoukataan (vaarallista!) tai lasketaan pulkkamäkeä Vartiovuorenmäellä.

Jaa että kivaa, entäs asiakkaat?

Kuinka asiakas siitä hyötyy, että meillä on kivaa ja rentoa? Me teemme parempaa työtä ja tulosta tietysti. Luomme ainutlaatuisia ratkaisuja, ja meillä on siihen intohimo. Voin kuvitella työpaikkaviihtyvyyden ja seuraavan välille yhteyden: ”Asiakastyytyväisyyskyselyn mukaan olemme onnistuneet työssämme. Huhtikuussa 2014 kyselyyn vastanneista asiakkaistamme 90 % oli meihin suhteellisen tai ihan älyttömän tyytyväisiä.”

Viihtyisän ympäristön työtulos ei ole elämäänsä kyllästynyt tuote vaan eläväinen palvelu.

Jousia Piha, Juha Harjula

Ota yhteyttä, ehdota tapaamista tai pyydä tarjous.

Ota yhteyttä