“Sisältö ensin”, sanoo Poutapilven front-end developer Ville-Veikko Ilén

2.3.2017

Verkkopalvelutrendit eivät saa Poutapilven front-end developeria innostumaan, sillä ne ovat ohimeneviä. Hänen mukaansa hyvä verkkopalvelu syntyy trendien sijaan käyttäjälähtöisyydestä, hyvistä sisällöistä ja suorituskyvystä.

Harva tulee ajatelleeksi suorituskykyä, vaikka sen merkitys kasvaa koko ajan, kun käytämme verkkosivuja mobiililaitteilla tai mobiiliyhteydellä.

Suorituskyky vaikuttaa myös hakukonenäkyvyyteen. Nopeammin latautuvat sivustot nousevat korkeammalla hakutuloksissa – ja sitähän kaikki haluavat. Verkkopalvelun tekijä voi vaikuttaa asiaan, mutta kaikki eivät suinkaan kiinnitä suorityskykyyn huomioita.

Suorituskyky on kunnossa, jos asiat on tehty oikein ja siihen on kiinnitetty huomioita. Hyvää suorituskykyä ei edes huomaa, jos kaikki toimii niin kuin pitääkin.

Siinä kiteytyy työni front-end developerina. Ratkaisen ongelmia, joista muut eivät edes tiedä.

Unohdetaan kikkailu ja tehdään oikeasti hyviä verkkopalveluja

Sisältö ensin -ajattelu vaikuttaa kaikkeen, myös verkkopalvelun tekniseen toteutukseen. Sisältö on tärkein, joten se pitää toimittaa käyttäjälle ensimmäisenä. Melkein kaikki muu on vain karkkia sen ympärille.

”En innostu trendeistä, sillä ne ovat ohimeneviä ja usein turhaa kikkailua.”

Sisällöt pitäisi mielestäni suunnitella niin, että ne näyttävät hyvältä sellaisenaan, ilman mitään karkkia ympärillä. Ja ovat helppoja omaksua myös mobiililaitteelta.

En innostu verkkopalvelutrendeistä, sillä useimmat niistä ovat vain kikkailua ja menevät pian ohi.

Tällaisia ovat esimerkiksi parallax-efekti, joka ei tuo mitään lisäarvoa sivustolle, vaan sitä käytetään vain näyttämisen ilosta. Eikä se välttämättä toimi edes tehokkaimmilla pöytäkoneilla, saati sitten mobiililaitteilla.

Tällaisesta kikkailusta pitäisi päästä eroon ja sen sijaan panostaa hyviin käytäntöihin, joista on hyötyä erityisesti loppukäyttäjälle.

Ei oikoteitä, vaan vastuullista verkkosuunnittelua

Minua kiinnostaa vastuullinen verkkosuunnittelu, joka tarkoittaa verkkosivujen rakentamista parhaita käytäntöjä noudattamalla.

Ala kehittyy koko ajan ja samalla myös toimivimmat käytännöt yleistyvät. Asiat voi tehdä monella tavalla. Vastuullinen verkkosuunnittelu on sitä, että ne tehdään parhaalla mahdollisella tavalla ja kaikki päätökset valitaan loppukäyttäjää ajatellen.

”Verkkopalvelut pitää tehdä loppukäyttäjien kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.”

Ei oikoteitä, vaan asiat pitää tehdä kunnolla. Ei tuhlata resursseja, vaan suunnitellaan verkkopalvelu palvelemaan tarkoitusta ja tehdään siitä loppukäyttäjän kannalta paras mahdollinen.

Vastuullinen verkkosuunnittelu on myös ainut tapa, jolla voin itse olla tyytyväinen tekemään työhöni.

Tulevaisuudessa verkkopalvelut voivat toimia ilman nettiyhteyttä

Verkkopalvelujen pitäisi mennä sellaiseen offline first –ajatteluun, joka tarkoittaa sitä, että verkkopalvelut toimisivat kuin puhelimen natiivisovellukset – myös ilman verkkoyhteyttä, kun ne on kerran ladattu. Myös käyttäjälähtöisyys ja sisällöt ovat entistä tärkeämpiä.

Verkkopalvelut kehittyvät koko ajan. Front-end developerina työ onkin jatkuvaa itsensä kehittämistä. Luen paljon alan uutisia ja artikkeleita, tutustun uusimpiin käytäntöihin ja testaan niitä käytännössä.

Luotettavin sivusto ajankohtaisen tiedon hakemiseen on alistapart.com, sillä monet kirjoittajista ovat toimineet pitkään alalla ja ajavat hyviä käytäntöjä eteenpäin. Juttujen taso on korkea.

Poutapilvessä parasta on mahdollisuus kehittää ja kehittyä

Poutapilvessä olen ollut vuodesta 2011 saakka ja viihdyn hyvin, sillä täällä on niin monia mahdollisuuksia kehittää oman osaamisen lisäksi myös yrityksen toimintaa ja tuotteita. Porukkakin on sopivan kokoinen.

Verkkopalveluista kiinnostuin jo nuorena, kun internet tuli koteihin saataville. Silloin tein ensimmäiset nettisivut kokeilemalla.

Kun sitten myöhemmin aloin miettiä, mitä oikeastaan haluan työkseni tehdä, muistuivat verkkopalvelut taas mieleen. Niiden kehittäminen on ainut asia, joka minua ihan oikeasti kiinnosti.

Sopivaa koulutusta ei tuolloin ollut, joten kaikki lähti omasta mielenkiinnostani. Opettelin työn tekemällä ja olemalla kiinnostunut.

Samalla tiellä olen edelleen.

Ville-Veikko Ilén lyhyesti:

Poutapilvessä Ville-Veikko Ilén rakentaa verkkopalveluiden visuaalisia käyttöliittymiä ja ratkoo ongelmia. Vapaa-ajalla hän tutkii maailman menoa ja luontoa kameran läpi sekä nauttii alamäkiurheilusta lumilaudan päällä Alpeilla aina kun mahdollista.

Sivusto, johon olen erityisen tyytyväinen:

www.k1katsastajat.fi

Hyvännäköinen ja toimiva sivusto, jossa oli paljon teknisiä haasteita.

Osaaminen:

  • Julkaisujärjestelmät
  • Käyttöliittymäsunnittelu ja koodaus
  • Käyttökokemus
  • Saavutettavuus
  • Hakukoneoptimointi
  • Sosiaalinen media

Lue Villen kirjoittamia artikkeleita:

Vastuullinen verkkosuunnittelu

Mobilegeddon-jälkilöylyt

Suorityskyvyllä on väliä

Lue myös nämä:

Saavutettavuus on arvovalinta – saavutettavuusdirektiivi.fi

Ota yhteyttä, ehdota tapaamista tai pyydä tarjous.

Ota yhteyttä