#someton elämä

10.9.2015

Mitä jos laitettaisiin some edes hetkeksi kiinni? Näin meitä kaikkia suomalaisia haastaa Energiansäästöviikko #someton-kampanjassaan, joka pidetään lokakuun alussa viikolla 41. Tähän haasteeseen on hyvä tarttua ja samalla pohdiskella sosiaalisen median merkitystä omassa elämässä.

Sosiaalinen media on hyvä kanava tuoda esille omaa asiantuntemustaan tai välittää sanomaa jopa tuhansille ihmisille. Itsensä brändääminen sosiaalisessa mediassa onkin usein tavoitteellista toimintaa ja monet työpaikat ovat heränneet hyödyntämään henkilöbrändäystä oman brändinsä muodostamisessa. Oman ammatillisen osaamisen lisäksi korostetaan muita mielenkiinnon kohteita ja esim. harrastuksia, positiivisesta näkökulmasta luonnollisesti.

Älypuhelimen omistaja käyttää kännykkäänsä 221 kertaa päivässä.

Usein kuitenkin ajatteluamme ja jopa tekemistämme hallitsee liikaa se, miten saisimme esitettyä asian sosiaalisessa mediassa. Ihmiselle kehittyy suomalaisen sosiaalista mediaa käsittelevän väitöskirjan mukaan elämänjulkaisijan identiteetti, joka on jatkuvasti läsnä. Joskus homma tuntuu jopa lähtevän lapasesta, some vie ihmistä eikä toisinpäin. Brittiläisen tutkimuksen mukaan keskiverto älypuhelimen käyttäjä näplää kännykkäänsä 221 kertaa päivässä. Viikossa kertoja kertyy siis jo yli 1500. Tämän lisäksi monet meistä viettävät työpäivänsä tietokoneen äärellä ja kotona käytettävissäkin on monenlaista näyttöpäätettä. Online-tilassa ollaan lähes vuorokauden ympäri ja some sulkeutuu vain nukkumisen ajaksi.

Someraivosta positiiviseen joukkovoimaan

Some ei tosiaan aina näyttäydy meille positiivisessa valossa. Yksi viime aikainen ääri-ilmiö sosiaalisessa mediassa ja muuallakin internetissä on ollut möykkääminen ja muiden ihmisten solvaaminen. Tämä näyttäisi olevan pienen joukon huvia, mutta ilmiö tuntuu vyöryvän eteenpäin kasvaen kuin lumipallo. Enää ei edes huudella nimimerkin takaa vaan solvauksia päästellään julkisesti omalla nimellä. Useat uutispalvelut ovat jopa hetkellisesti tai lopullisesti sulkeneet kommenttiosionsa. Kommenteista enää harvoin löytää hedelmällistä sivistynyttä keskustelua. Tutkimusten mukaan nettiraivo tekee onnettomammaksi sekä vihakirjoittajan että hänen lukijansa.

Kaikesta negatiivisistä lieveilmiöistä huolimatta somessa on myös nähtävissä upea ja valtava potentiaali. Asiantuntijuus ja ihmiset löytävät toisensa. Positiivista joukkovoimaa näkyy mm. ihmisten auttamisen helpottumisessa. Tieto leviää ja yhtäkkiä onkin suuri porukka tekemässä hyvää tärkeän asian vuoksi. Esimerkiksi somevirrasta bongattu Punaisen Ristin avunpyyntöviesti vaatelahjoitusten lajitteluavusta turvapaikanhakijoille käynnisti vaatekeräyksen myös meillä Poutapilvessä.

Johtopäätöksenä tästä voisi todeta, että itse kunkin on hyvä välillä pysähtyä miettimään suhdettaan someen. Käytänkö siihen liikaa aikaa? Mitä hyvää tai hyötyä sen kautta itselleni saan? Joskus on hyvä myös pitää pientä somepaastoa ja Energiasäästöviikon #someton –kampanja tarjoaakin siihen hyvän mahdollisuuden. Osallistu jos pystyt! Elämä kun on paljon muutakin kuin jatkuvaa tilanteisiin sopivien hashtagien keksimistä. Kuten teinit sen muotoilisivat: #yolo

Ps. Somesenioreille selvennyksenä: #yolo = you only live once

Ota yhteyttä, ehdota tapaamista tai pyydä tarjous.

Ota yhteyttä